Zbilansowana dieta a życie zawodowe


Na przestrzeni lat zalecenia dietetyczne ulegały różnym zmianom. Raz tłuszcze roślinne były zalecane, innym razem wskazywano na ich szkodliwe właściwości. Przykładów było mnóstwo i można by je mnożyć. Lecz istota w podejściu do odżywiania, przede wszystkim zdrowego, nie zmieniła się wcale. Najważniejsza jest regularność w spożywanych posiłkach oraz odpowiednia liczba kalorii do stylu życia. Jak to osiągnąć pracując zawodowo?

Odpowiedzią mogą być obiady dla pracowników. Forma, z której korzysta już wiele przedsiębiorstw i zamawia obiady dla firm, niesie wiele korzyści. Dla pracowników to przede wszystkim możliwość zjedzenia ciepłego, pełnowartościowego i odżywczego posiłku. To również chwila wytchnienia i możliwość odpoczynku od wykonywanych obowiązków. Kwestie te są niezwykle istotne dla naszego mózgu, który potrzebuje regularnych dostaw węglowodanów, aby odpowiednio funkcjonować. A jakie korzyści może mieć pracodawca? To przede wszystkim zdrowi, mniej chorujący, zadowoleni i wypoczęci pracownicy. Takie osoby są bardziej wydajne, kreatywne i mniej konfliktowe. W końcu każdy zna polskie przysłowie: „Polak głodny, to Polak zły”. Warto zatroszczyć się o ten aspekt, aby był „wilk syty i owca cała”.

Zobacz polecane: Obiady dla pracowników.